Bienvenidos

Intentando entender el presente con trozos de nuestro pasado

lunes, 19 de marzo de 2012

Ràdio Badalona


L’emissora E.A.J. 39, Ràdio Badalona, fundada per Joan Vidal, estava establerta a la casa número 73 del carrer del Mar, i fou inaugurada el 26 de novembre de 1933. L’estudi de l’emissora estava situat al final del carreró sense surtida de Sant Francesc de Paula. En un gran solar tocant al carrer Canonge Baranera hi havia enplaçades les due antenes metàliques de l’emissora. Avui en el seu lloc hi ha l’adrogueria “Boter”.

L’emissora era el portaveu de la vida de la Nostra ciutat. Cal remarcar que l’emissora havia creat un clima imponderable en la vida social Badalona. Ràdio Badalona era considerada l’emissora de la costa.

El darrer diumengue de novembre es va fer la benedicció de l’emissora per part del Rector de la Parròquia de Santa Maria, amb l’assistència de l’Alcalde i el regidors. Els padrins de la inauguració foren Jaume Borràs i Margarita Xirgú.
La primera locutora va ser l’Anna Barbosa, la inolblidable cantant. La informació meteorològica i la previsió del temps anaven a càrrec, invariablemente de Jaume Castellà i Carles Rodés. En Pere Mitjans cuidaba la secció esportiva; en Jaume Mas donava a conèixer les activitats de l’Agrupació Excursionista de Badalona i les troballes arqueològiques en les excavacions del Clos de la Torre. S’hi van fer concerts i lectures de comèdies i de drames, a càrrec dels “Amisc del Teatre”, una formació de’actors badalonis.

Maria Escrihuela i l’ Antonio Martínez.


El 1936, durant la guerra civil, l’emissora va ser encautada i passà a denominar-se Radio CNT-FAI.
Desprès de la guerra civil i diverses peripècies va tornar a emetre aquell mateix any. Dins la programació es va posar en marxa el disc dedicat, eren el locutors d’aquesta etapa en Joaquim Compte, la  Maria Escrihuela i l’ Antonio Martínez.

 En aquests anys passa la propietat a una empresa i es trasllada l’emissora a la Torre Mena, al barri de Llefià es fan uns estudis a la plaça Catalunya de Barcelona canviant l’indicatiu a Radio Miramar EAJ-39.

Torre Mena en Llefià


  


Finalment l’any 1961 un nou canvi d’accionariat, fruit d’una reclamació judicial, torna a portar a Joan Vidal a la direcció de l’emissora fins que es va jubilar l’any 1970. El 1975 degut a una nova legislació, es torna a fer la inscripció de l’emissora, aquest cop amb el nom de Radio Miramar de Barcelona EAJ-39, i s’instal•la una antena més potent a uns terrenys del barri de Les Guixeres.Grupo "Los diamantes" en Radio Miramar 
La programació va ser eminentment musical, destacant programes dirigits als nous vinguts d’aquells anys Andalucía en Cataluña i Radioscope de Salvador Escamilla amb català. També va destacar el programa d’informació Badalona al dia sobre noticies locals, dirigit per Estanis Alcover.Fonts : -Història del carrer del mar
            -50 anys de Ràdio a Badalona, de Maria Lluïsa Antón i Enric Juliana

No hay comentarios:

Publicar un comentario